ea_header04.jpg

Twee nationale records op Winterwerpwedstrijd

Op de enige droge dag in weken lukt het om een complete wedstrijd slingeren en gewichtwerpen te draaien. Er zijn 4 groepen met ieder een eigen groep juryleden. Het veld is een modderzooi, wat als voordeel heeft dat de kogels er diep in duiken en dat het daardoor voor de jury toch te doen is. 
Ze kunnen in ieder geval op hun laarzen en bergschoenen rustig naar de kogels lopen. 
Voor de atleten is er een koude wind, maar zijn de omstandigheden verder prettig.

Wendy Koolhaas van Groningen Atletiek gooit zeer waarschijnlijk een nieuw Nederlands Record bij de vrouwen boven 35 jaar. Zij werpt het zware gewicht van ruim 9 kilo, 16.52m ver. Meestal zijn atleten zich precies bewust van het Nationale Record, maar voor Wendy is dit nogal een verassing en zij moet er door anderen op gewezen worden. Na even googlen is duidelijk dat er inderdaad formulieren ingevuld moeten worden en ook de verdere procedure moet worden gevolgd, want dit lijkt verder dan het bestaande record.
Peter van Noort van de Spartaan weet wel precies wat hij moet gooien voor een Nederlands Record gewichtwerpen. In de winter zijn er nauwelijks werpwedstrijden en wordt er meestal enorm aan de techniek gesleuteld. Normaal is dit dus niet de tijd voor topprestatie. Peter heeft vandaag moeite met zijn richting en gooit enorm ver, maar zowel links, als rechts buiten de sector. Hij valt ook nog een keer voor uit de ring. Iedereen kijkt gespannen of een van zijn pogingen wel slaagt, want al zijn kogels vliegen verder dan 20 meter en dat blijft een indrukwekkend gezicht. Zoals Peter zelf zegt: “er hoeft er maar een lekker te gaan en we hebben vandaag 6 pogingen”. Uiteindelijk werpt hij zijn gewicht van ruim 9 kilo naar een afstand van 21.52 m. en dat is een Nationaal Record voor de mannen boven 60 jaar.
 
Voor de rest is het vooral gezellig. Er wordt gemopperd, omdat de kogels niet doen wat de werpers willen, maar dat hoort erbij.
 
De atleten komen soms van heel ver voor deze wedstrijd. Gewoon omdat er nauwelijks wedstrijden zijn in de winter en omdat het leuk is om allerlei mensen weer eens te zien. Veel van deze atleten reizen naar EK’s en WK’s voor masters en brengen dus menig vakantie met elkaar door. Het is daarom ook altijd een heel sociaal gebeuren. Naast Groningen, Rotterdam en Zutphen zijn er ook altijd een aantal Belgen en men wijst er elkaar op, dat voor de wedstrijden in Ancona de inschrijving verlengd is. Kortom het is een hele andere atletiekwereld dan die van de crossers, die momenteel een enorme keus aan wedstrijden in de buurt hebben.
 
We mogen als club trots zijn op een dergelijke wedstrijd.

Anja Korff
 

 

Share

Sponsoren